Мишел Фуко
Управлението на себе си и на другите
Промени

pano ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Цена
548
Подвързия
мека
dao ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Подзаглавие
Курс лекции в Кожеж дьо Франс 1982-1983
Курс лекции в Колеж дьо Франс 1982-1983
Silverkata ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Език, от който е преведено
френски
френски (не е указано)
Други автори
Фредерик Гро; Франсоа Евалд; Алексанро Фонтана; Антоанета Колева (послеслов)
УДК
101(091)(44)
ISBN
978 954 587 196 2
978-954-587-196-2
Тип
научен текст
Националност
френска (не е указана)
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Michel Foucault
Le gouvernement de soi et des autres
Cours au Collège de France (1982-1983) (2008)
Анотация
Лекциите са въведение в изследването на понятието parrêsia. Фуко оригинално чете образци от античното наследство, но в регистъра на СМЕЛОСТТА ДА СЕ ГОВОРИ ИСТИНАТА, и то с поемане на риск, който може да стигне до риска за собствения живот. Това се оказва забравеното етическо основание на демокрацията, постепенно преобразувало се в обръщане към душата на владетеля и набелязало пътищата на духовното наставляване.
През кристално разпоредените отношения между философия, политика, реторика, истина, демокрация, общ интерес Фуко предлага една нова модалност за правене на история на философията. Но също нахвърля фигура на философа и философията, в която разпознаваме него самия: като тръгва от легендарния текст на Кант за Просвещението, той показва нашето, но и собственото си вписване в онова, което нарича философска модерност. И никъде другаде не е обглеждал така ясно собствената си работа през годините, както тук.
Курсът лекции от 1982–1983 г. е първата част от двугодишно занимание на Фуко с темата за управляването на себе си и на другите: саморефлексивен концентрат на водилата го през годините мотивация и последно изследване преди смъртта му, негово завещание и покана за работа към оставащите.
Рекламни коментари
Лекциите са въведение в изследването на понятието parrêsia. Фуко оригинално чете образци от античното наследство, но в регистъра на смелостта да се говори за истината, u то c поемане на риск, който може да стигне до риска за со6ствения живот. Това се оказва за6равеното етическо основание на демокрацията, постепенно преобразувало се в обръщане към душата на владетеля u набелязало пътищата на духовното наставляване.

През кристално разпоредениете отношения между философия, политика, реторика, истина, демокрация, общ интерес Фуко предлага една нова модалност за правене на история на философията. Но също нахвърля фигура на философа u философията, в която разпознаваме него самия: като тръгва от легендарния текст на Кант за Просвещението, той показва нашето, но и собственото си вписване в онова, което нарича философска модерност. И никъде другаде не е обглеждал така ясно собствената си работа през годините, както тук.

Курсът лекции от 1982–1983 г. е първата част от двугодишно занимание на Фуко с темата за управляването на себе си u на другите: саморефлексивен концентрат на водилата го през годините мотивация и последно изследване преди смъртта му, негово завещание и покана за работа към оставащите.
К
1489-58c2503e6341f.jpg
ЗК
1489-58c2503e69dd2.jpg
Nb Scans
0
17
Други полета
Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата.

Книгата се публикува с помощта на Министерството на културата на Франция — Национален център за книгата.

Старогръцки език и реалии — Валентин Калинов
Бележки
Празни страници: 10, 18 и 20.
Записът е непълен
1
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Град на издателя
София
Адрес на издателя
пл. „Славейков“ 11
Компютърна обработка
Гергана Икономова
Silverkata ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Издателска поредица
Varius
Silverkata ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Издател
Издателска къща КХ — Критика и Хуманизъм
Издателска къща „Критика и Хуманизъм“