Ханс Блуменберг
Парадигми към една метафорология
Промени

Silverkata ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Преводач
Нина Николова; Валентин Калинов (превод от старогръцки и латински, редакция)
Нина Николова; Валентин Калинов
Език, от който е преведено
немски
немски; старогръцки и латински
Категория
···················· Философия
УДК
159.955; 130.2
ISBN
978 954 587 193 1
978-954-587-193-1
Тип
научен текст
Националност
немска (не е указана)
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Hans Blumenberg
Paradigmen zu einer Metaphorologie (1960)
Анотация
Няма нищо по-силно от „голата истина“?
Питали ли сте се защо тези метафори са „безсмъртни“?

Най-сетне за пръв път на български имаме книга — и то от типа „представително резюме“ или „въведение за начинаещи“ — на един от най-оригиналните хуманитарни мислители на съвремието: Ханс Блуменберг, автор на идеята за метафорологил. Освен като път за изработване на културна история и теория, освен като възхитителен начин да се премахнат границите между философия, културология, литературна теория и прочее „дисциплини“ на хуманитарните и социалните науки, тази позиция и тази книга са нов и различен прозорец за свеж въздух, ако се интересувате от собственото си мислене и себеосмисляне.
Съществуват „абсолютни метафори“, казва Блуменберг. Те не се преодоляват в движението към понятия, а са неизчерпаем ресурс за всяко мислене. Дали по този начин не се универсализира максимално фигуративното мислене, което иначе бива ограничавано до сферата на изкуството и най-много — до осмислящия го естетически и критически дискурс?
„Абсолютните метафори имат история… в един по-радикален смисъл от понятията, тъй като историческата промяна на една метафора разкрива метакинетиката на историческите смислови хоризонти…
Метафорологията се стреми да достигне субструктурата на мисленето … Същевременно цели да покаже с каква ‘смелост’ духът изпреварва сам себе си в своите образи.“
Информация за автора
Ханс Блуменберг (1920 — 1996), чиято биография по време на националсоциализма е белязана от страданията на „наполовина евреина“, след изучаване на философия, германистика и класическа филология, започва академичния си път с докторската работа „Приноси към проблема за оригиналността на средновековната схоластична онтология“ в Университета в Кил. Там се хабилитира с изследването „Онтологичната дистанция. Проучване на кризата на Хусерловата феноменология“. Последователно е доцент, професор и почетен професор на университетите на Хамбург, Гисен, Бохум, Мюнстер. Член е на няколко научни академии, на престижния Съвет на германската фондация за научни изследвания, а през 1963, заедно с Х.-Р. Яус, В. Изер и др., става съосновател на прочулата се група „Поетика и херменевтика“ (Х.-Г. Гадамер също е неин член), която огранизира множество колоквиуми и издава поредица от тематични антологии.
Блуменберг е носител на наградата „Зигмунд Фройд“ за научна проза — доказателство за онзи уникален стил, който настоящата книга чудесно илюстрира. Нарастващият брой негови изследователи го сродяват с традиции като херменевтика, феноменология, постструктурализъм, но истински отличителното е несравнимата му оригиналност и именно дистанцирането от познати традиции.
Съдържание
Въведение…9
I. Метафориката на ’мощната’ истина…18
II. Метафорика на истината и прагматика на познанието…32
III. Един герминологично-метафорологичен напречен разрез на представата за истина…68
IV. Метафориката на ’голата’ истина…85
V. Terra incognita и ’незавършен универсум’ като метафори за отношението на Новото време към света…107
VI. Органична и механична фонова метафорика…125
VII. Мит и метафорика…153
VIII. Терминологизация на една метафора: ’правдоподобност’ / вероятност…161
IX. Метафоризирана космология…198
X. Геометрична символика и метафорика…232
Nb Scans
0
11
Издателска поредица
Varius
Други полета
Книгата е издадена с финансово подпомагане от Национален фонд „Култура“.

Издаването на тази книга беше подкрепено от ТРАДУКИ, литературна мрежа, в която участват Федералното министерство по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия, Министерството на външните работи на Федерална република Германия, Швейцарската културна фондация „Про Хелвеция“, Федералното канцлерство на Република Австрия, КултурКонтакт Австрия, Гьоте-институт, Словенската агенция за книгата JAK, Министерството на културата на Република Хърватия, ресор „Култура“ в правителството на Княжество Лихтенщайн, Фондацията на Лихтенщайн за култура, Министерството на културата на Република Албания, Министерството на културата и информацията на Република Сърбия, Министерството на културата на Република Румъния и фондация „С. Фишер“.
Бележки
Празни страници 8.
Записът е непълен
1
Печат
Миг принт
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Адрес на издателя
софия 1000, площад „славейков“ 11
пл. „Славейков“ 11, 1000
Цена
не е указана
Редактор
Валентин Калинов
Silverkata ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Издател
Издателска къща КХ — Критика и Хуманизъм
Издателска къща „Критика и Хуманизъм“