Уилям Голдмън
Златният храм
Промени

Еми ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Анотация
Първа творба на младия и талантлив американски писател.
Героят на романа, младеж от средната американска класа, се сблъсква от дете с бездушието — най-напред на своите родители, по-късно с бездушието в училището и в казармата. Загубата на единствения му приятел го отчуждава от всички. Вярата му, че животът придобива смисъл, ако човек е готов на саможертва, ако с готовност протегне ръка, когато се нуждаят от помощта му, е жестоко погазена от първия закон на обществото, в което живее егоизмът.
С много пестеливи средства авторът рисува няколко ярки образи на родители, които слагат собственото си спокойствие и личните си интереси над всичко. „Златният храм“ е картина на безпътицата и самотността, в които се лутат милиони американски младежи.
Информация за автора
Уилям Голдман е роден на 12 август 1931 година в Чикаго. Следва литература в университета „Колумбия“. След „Златният храм“ написва следните романи: "Ваш ред за поклон "— 1958 год.; „Войник в дъжда“ — 1960 год.; „Момчета и момичета“ — 1964 год.; пиесата „Кръв и пот и Станли Пул“ в съавторство с Джон Голдман; музикалната комедия „Семейна история“ в съавторство с Джон Голдман.
Записът е непълен
1