Франсис Скот Фицджералд
Красиви и прокълнати
Промени

NomaD ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Анотация
Той я наблюдава в продължение на няколко минути. Нещо в него се развълнува, нещо, което не можеше да бъде обяснено с топлия дъх на следобеда или пък с жизнерадостното въздействие на червения цвят. Все по-осезателно чувстваше, че момичето е прекрасно —

а после изведнъж разбра: всичко се дължеше на разстоянието помежду им. То не беше рядкото и ценно разстояние между душите, но все пак бе разстояние, измеримо дори в сухоземни метри. Между тях бяха есенният въздух, покривите и неясните гласове. И въпреки това, за необяснима частица от секундата, разположена странно във времето, емоцията му пò приличаше на преклонение, отколкото най-дълбоката целувка, която някога бе познал.
Той я наблюдава в продължение на няколко минути. Нещо в него се развълнува, нещо, което не можеше да бъде обяснено с топлия дъх на следобеда или пък с жизнерадостното въздействие на червения цвят. Все по-осезателно чувстваше, че момичето е прекрасно — а после изведнъж разбра: всичко се дължеше на разстоянието помежду им. То не беше рядкото и ценно разстояние между душите, но все пак бе разстояние, измеримо дори в сухоземни метри. Между тях бяха есенният въздух, покривите и неясните гласове. И въпреки това, за необяснима частица от секундата, разположена странно във времето, емоцията му пò приличаше на преклонение, отколкото най-дълбоката целувка, която някога бе познал.
NomaD ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Теми
Американска литература (САЩ, Канада); Модернизъм
Жанр
Екзистенциален роман; Съвременен роман (XX век)
Категория
···················· Класически романи и повести
···················· Съвременни романи и повести
Еми ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Поредност на изданието
второ
първо; второ
№ в Моята библиотека
10494