Ханс Хелмут Кирст
Смъртната присъда е неизбежна
Промени

Еми ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Подвързия
Мека
мека
Жанр
Адолф Хитлер; Втора световна война; История; Фашизъм - комунизъм - тоталитаризъм
Категория
·········· Документална проза
УДК
Ч830.1-31
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Hans Hellmut Kirst
Aufstand der Soldaten (1965)
Roman des 20 Juli 1944
Анотация
Документалният роман-хроника на прогресивния западногермански писател Ханс Хелмут Кирст описва несполучливия опит за покушение срещу Хитлер, извършен на 20 юли 1944 година във „Вълчето леговище“, и събитията, свързани непосредствено с него.
Писателят борави с много богат и прецизно овладян документален материал. Събитията около и след атентата са разчетени буквално до секунди, напълно е реставриран техният ход.
Той е потърсил дълбоките вътрешни мотиви на хората, включени в събитията. Успял е да създаде художествени образи на документална основа, усетил е, и е предал атмосферата на заговора от 20 юли, обяснил е много, на пръв поглед, парадокси.
Ханс Кирст блестящо се е справил със задачата да вдъхне живот на историческите личности. В динамиката на действието, в бързината на развитието му всеки един от тях е показан откъм човешката си и национална същност, със свои разбирания за света и събитията.
Освен действителните лица в повествованието са въведени и събирателни, типизирани образи. Заедно с основната сюжетна линия, която е документална и стриктно придържаща се към фактите, са въведени и спомагателни сюжетни линии, превръщащи документалното четиво в увлекателна художествена книга.
Тираж
60110