Александър Бек
Ново назначение
Промени

Еми ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Година на превод
1987
Други автори
Милко Петров (предговор)
Други полета
Предговор: Милко Петров
Адрес на издателя
София, ул. „Гаврил Генов“ № 4
ул. „Гаврил Генов“ № 4
Еми ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Теми
Фашизъм — комунизъм — тоталитаризъм; Йосиф Сталин
Категория
Художествена литература
·········· Исторически романи и повести
Анотация
Името на Александър Бек (1902–1972) е добре известно на българските читатели. Неговото „Волоколамското шосе“ отдавна е класически роман за Втората световна война.
Последната си книга (публикувана едва през 1986 г., цели четиринадесет години след смъртта на автора) самият Бек нарича „роман отчет“ — отчет пред времето, пред съвестта си на творец и гражданин, пред бъдещето. „Ново назначение“ е творба за една епоха колкото победна, толкова и трагична — епохата на култа към личността на И. В. Сталин. Героят й, Александър Леонтиевич Онисимов, е изключителен човек — член на правителството, „войник на Сталин“, беззаветно предан на убежденията си комунист, личност с огромни заслуги пред Партията и Родината. Но неспособен да разбере и да приеме новото, този човек е длъжен да отстъпи пред него…
„Ново назначение“ е книга, която трябва да бъде прочетена от всекиго. Историческите събития в нея са тясно преплетени, неотделимо свързани с парещите проблеми на днешния ден, с делото и задачите па преустройството.