Йоанна Буразопулу
Какво видя жената на Лот?

Автор
Йоанна Буразопулу
Заглавие
Какво видя жената на Лот?
Издателска поредица
Научна фантастика
Тип
роман
Националност
гръцка
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Научна фантастика
Преводач
Мая Граховска
Език, от който е преведено
гръцки
Година на превод
2019
Редактор
Нина Джумалийска
Отговорен редактор
Венка Рагина
Художник
Живко Петров
Коректор
Димитър Матеев
Предпечатна подготовка
Даниела Денчева
Издател
ИК „Унискорп“
Град на издателя
София
Година на издаване
2019
Носител
хартия
Печатни коли
24,5
Формат
60×90/16
Брой страници
392
Подвързия
мека
Цена
20,00
ISBN
978-954-330-493-6
Анотация

Въображаемо приключение — фантазия, мистерия, политическа сатира!

Четирийсет века след библейската катастрофа в Содом и Гомор същата тази земя около бреговете на Мъртво море се отваря и оттам започва да извира мистериозна виолетова сол с уникален вкус и качества на наркотик. Нейната поява променя из основи географията на три континента — Африка, Азия и Европа. Съвсем внезапно Париж се превръща в средиземноморски град. Съвременният Содом — Колонията, е мястото, по-зловещо и от прастария град. Когато губернаторът й Вера (наречен на името на библейския цар) умира, започва да се разплита интелектуално-психологическата игра на Буразопулу. Колонията, напомняща държавата на Платон, пригодена към днешна дата, с всички факти, сочещи за духовно разложение и съсловни разлики, създава представа за постапокалиптичен свят, където се търсят отговори на въпросите колко лошо може да стане, когато една мегакорпорация оперира без контрол, когато експлоатира хора, за които е единствено убежище? Адреналинът в действието расте постепенно, оставяйки у читателя люспа напрежение и носталгия след прочита на последните думи. Краят е съвсем неочакван!

През 2008 г. „Какво видя жената на Лот“ печели наградата за най-добър гръцки роман на годината. През 2013 г. е издаден в Англия и английският „Гардиън“ го нарежда сред най-добрите научнофантастични романи. Преведен е и на френски език.

Информация за автора

Йоанна Буразопулу (Атина, 1968) е романист и драматург, пише и за деца. Завършва специалност Hotel management във Висшия факултет по туризъм. Следдипломната си квалификация получава в University of Buckingham, Англия, в сектора по международен хотелиерски мениджмънт. Работи в областта на туризма и хотелиерството до 2000 г. През 2002 г. завършва специалност „Здравен мениджмънт“ в атинския National School of public administration. Работи като държавен служител в областта на Здравното обслужване на населението и в разработването на здравни програми към Втора периферна здравна система на област Атика. Буразопулу вписва своите дистопични образи в светове, представени от живата й фантазия, и решително изразява критичната си позиция по отношение на остри социални и политически проблеми на съвременността.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Ιωάννα Μπουραζοπούλου
Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; (2007)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Книжарници
Промени

Корици 2