Ерик-Еманюел Шмит
Мадам Пилинска и тайната на Шопен

Автор
Ерик-Еманюел Шмит
Заглавие
Мадам Пилинска и тайната на Шопен
Издателска поредица
Безкрайна проза
Тип
роман
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Петър Герджиков
Език, от който е преведено
първо
Година на превод
2019
Редактор
Галина Меламед
Художник
Лъчезар Владимиров
Стилов редактор
Саня Табакова
Оформление
Лъчезар Владимиров
Издател
Леге Артис
Град на издателя
Плевен
Година на издаване
2019
Адрес на издателя
ПК 5800
Печат
„Артграф“ — София
Носител
хартия
Излязла от печат
14.03.2019
Печатни коли
6
Формат
14×21,5
Брой страници
96
Подвързия
мека
Цена
8,00 лв.
ISBN
978-619-7516-00-5
УДК
821.133.1-94
Анотация

Една странна и непредсказуема в начина си на преподаване учителка по пиано, която използва стряскащи похвати. Според нея музиката е нещо повече от техническо усъвършенстване: трябва да се отдадеш телом и духом на нейното тайнство. В продължение на няколко години тя преподава на Шмит не само магията на Шопен, но изостря чувствителността и засилва любовта му към красотата. След 30 години авторът се връща към това минало, вече помъдрял и разбрал най-важното от нейните уроци.
Страниците, посветени на музиката на Шопен и нейното въздействие върху душите на слушателите са сред най-красивите в тази майсторски написана музикална приказка.

Информация за автора

Шмит, Ерик Еманюел е роден през 1960 г. в Лион, Франция. Учи музика и литература, а после философия в Екол Нормал в Улм. Започва да пише пиеси след едно пътуване в пустинята на Хогар, където преживява уникално по рода си усещане. Първата му пиеса „Нощта на семейство Валон“ (1993) му донася бърз успех и Шмит за кратко време се утвърждава като един от най-успешните съвременни френски драматурзи. През 1994 г. получава наградата „Молиер“. Повечето пиеси са поставяни в чужбина. Някои от творбите му са пренесени и в киното. Жан-Пол Белмондо, Ален Делон и Омар Шариф приемат присърце ролите в тях. Неотдавна бяха филмирани „Одет Тулмонд“ и „Оскар и розовата дама“. От 1997 г. след едно есе за Дидро Шмит започва да пише и романи — „Сектата на егоистите“ и „Евангелие според Пилат“ са приети горещо от критиката. За първия си роман получава награда през 1994 г., а през юли 2001 г. Френската академия му присъжда Голямата награда за театър и за цялостното му творчество. През 2001 получава и Голямата награда на читателките на сп. „Elle“ („Тя“). В България са поставяни и се играят пиесите „Посетителят“, „Енигматични вариации“, „Развратникът“, „Хотел между тоя и оня свят“, „Г-н Ибрахим и цветята на корана“, „Оскар и розовата дама“, „Дребни брачни престъпления“ и др.

Бележки

Безкрайна проза — ISSN: C623-2353
Празни страници: 4, 96.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Eric-Emmanuel Schmitt
Madame Pylinska et le secret de Chopin
Editions Albin Michel - Paris 2018

Въведено от
debora
Създадено на
Обновено на
Източници
- Леге Артис: информация за автора;
- book.store: дата издаване
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Библиографии Книжарници
Промени
Чужди рафтове

Корици 4