Каролине Бернард
Музата на Виена

Автор
Каролине Бернард
Заглавие
Музата на Виена
Издателска поредица
Музи №9
Националност
немска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Преводач
Величка Стефанова
Език, от който е преведено
немски
Година на превод
2019
Редактор
Василка Ванчева
Художник
bürosüd, München
Художник на илюстрациите
akg-images
Коректор
Василка Ванчева
Оформление
Златина Зарева
Оформление на корица
Борис Драголов
Предпечатна подготовка
Любомир Делев
Издател
ИК „Емас“
Година на издаване
2019
Други полета
Каролине Бернард е псевдоним на Таня Шли.
Носител
хартия
Излязла от печат
22.05.2019
Печатни коли
30,5
Формат
84/108/32
Брой страници
488
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
18,90
ISBN
978-954-357-405-6
УДК
821.112.2-312.6
Анотация

Климт е нейната първа любов.
Малер — нейната съдба.


МУЗА
МУЗИКАНТКА
ЛЮБИМА

Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота на толкова гениални мъже, както Алма Шиндлер-Малер-Гропиус-Верфел.
Густав Климт, Александер фон Цемлински, Макс Буркхарт, Густав Малер, Оскар Кокошка, Валтер Гропиус, Франц Верфел — художници, композитори, театрали, писатели, поети, архитекти — едни от най-великите творци на Виенския сецесион са били завладени от нейната красота, чар и интелект. Но дали това е донесло щастие в живота на тази необикновена жена, дали е удовлетворило копнежите на нейния неспокоен дух?

Историята на една от най-възхитителните жени на Виена от края на XIX — началото на XX век

Алма, 17-годишната заварена дъщеря на художника Карл Мол, вече е добила славата на най-красивата виенчанка и е станала притегателна фигура не само в известния салон на своите родители. Израснала сред бохемата на Виенския сецесион, получила солидно за едно момиче образование, девойката се изявява като талантлива пианистка, тайно композира… И неминуемо става обект на интереса от страна на много мъже, известни и не толкова известни.
След няколко кратки флирта, сред които и с Густав Климт, Алма среща Густав Малер, преуспяващия директор на Виенската опера, считан вече и за гениален композитор. След няколко седмици бурна любов идва тайният годеж, а после и сватбата, за която говори цяла Виена. Двайсет и две годишната Алма навлиза в този брак с очакванията за блясък и безкрайно щастие. И наистина, като съпруга на един от най-големите музиканти на своето време, тя води живот извън нормите на ежедневието, живот, за какъвто биха мечтали много жени. Но този живот има цена — Алма трябва да се откаже от своето аз, да бъде само блестящото допълнение към именития си съпруг…

Информация за автора

Каролине Бернард е псевдоним на Таня Шли, родена през 1961 г. Литературоведка по образование, Каролине Бернард се е посветила от двайсет години на художествената литература. В „Музата на Виена“ авторката за пръв път взема за героиня на свой роман реално съществувала личност — стремежът на Алма Малер към себеутвърждаване и щастие я е вдъхновявал от години. Днес Таня Шли живее със семейството си в малък град край Хамбург.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Caroline Bernard
Die Muse von Wien (2018)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени
Чужди рафтове

Корици 4