Филип Рот
Гърдата

Автор
Филип Рот
Заглавие
Гърдата
Авторска серия
Дейвид Кепеш №1
Тип
новела (не е указано)
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Божидар Стойков
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2011
Редактор
Кристин Димитрова
Коректор
Донка Дончева
Оформление на корица
Стефан Касъров
Предпечатна подготовка
Васил Попов
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2011
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
„Инвстпрес“
Носител
хартия
Излязла от печат
21.02.2011
Печатни коли
5,75
Формат
84/108/32
Брой страници
92
Подвързия
мека
Цена
9 лв.
ISBN
978-954-529-844-8
УДК
820(73)-31
Анотация

Дейвид Алън Кепеш е млад професор по литература, който се радва на атлетично тяло, комфортен живот и красива приятелка. Една нощ обаче сред мъки и паника с него се случва невъобразима промяна…
Ако тази новела бе писана от Кафка, героят щеше да се превърне в насекомо. Ако бе писана от Гогол, героят щеше да се превърне в нос. Но тъй като авторът е Филип Рот, известен със свободата на еротичното си въображение, героят се превръща в женска гърда. Седемдесеткилограмова, висока метър и осемдесет и три, с розово зърно, което стърчи тринадесет сантиметра от „тялото“.
Оттук нататък Дейвид, запазил целия си академичен разсъдък, но с много скромни възможности за себеизразяване, търси начини как да продължи живота си в своята нова форма. Или поне да накара красивата си приятелка да прави секс с него. Дните му в болницата минават в горчиви спомени, комични ситуации, налудни планове за бъдещето и трепетно очакване кога отново санитарката ще го намаже с крем.

Информация за автора

Американският писател Филип Рот печели Националната награда за художествена литература още за първата си книга „Сбогом, Колумб“ (1959). „Провинциален живот“ (1986) му носи Националната награда на критиците, а през деветдесетте години печели четири големи литературни награди: Националната награда на критиците за „Наследството“ (1991), наградата „ПЕН/Фокнър“ за „Операция лихвар“ (1993), Националната награда за художествена литература за „Театър Сабат“ (1995) и наградата „Пулицър“ за художествена литература за „Американски пасторал“ (1997). Следва Наградата на англоговорещата общност за „Омъжих се за комунист“ (1989). През същата година получава Националния медал за изкуство в Белия дом, а през 2000 г. публикува „Петното“ — роман, с който завършва трилогията си за идеологическите етноси в следвоенна Америка. За „Петното“ Рот получава втората си награда „ПЕН/Фокнър“, както и британската награда „У. Х. Смит“ за най-добра книга на годината. През 2001 г. е удостоен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература — Златният медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Philip Roth
The Breast (1972)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Информацията за автора е от сайта на издателството, не от корицата.
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 2