Клара Санчес
Небето се завърна

Автор
Клара Санчес
Заглавие
Небето се завърна
Издателска поредица
Съвременна европейска проза
Тип
роман (не е указано)
Националност
испанска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Венцислав Николов
Език, от който е преведено
испански
Година на превод
2015
Редакционна колегия
София Бравц, Раймонд Вагенщайн, Силвия Вагенщайн, Иглика Василева, Жечка Георгиева, Жанина Драгостинова, Росица Ташева
Технически редактор
Симеон Айтов
Стилов редактор
Соня Илиева
Коректор
Колибри
Оформление на корица
Стефан Касъров
Предпечатна подготовка
„Пре Принт БГ“
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2015
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
„Инвестпрес“
Носител
хартия
Излязла от печат
14.04.2015
Печатни коли
26,50
Формат
84×108/32
Брой страници
424
Подвързия
мека
Цена
16 лв.
ISBN
978-619-150-567-8
УДК
860-31
Анотация

В един тресящ се от буря самолет Патрисия, испанска манекенка с уреден и почти безгрижен живот, чува от случайната си съседка по място, че някой от близките й хора й мисли злото. В ежедневието й започва поредица от странни професионални и битови злополуки, които я карат да се стресне, да се опита да разбере кой иска да я премахне от пътя си, а и да направи преоценка на съществуването си. Белязани дотогава от постиженията и спокойствието, изведнъж кариерата и битието й потичат в тревожното русло на пророчеството.
Докато търси виновника за сполетелите я беди, тя открива нелицеприятни истини за себе си, за мъжа си особняк, когото обича горещо, за родителите и сестра си и за началниците и колегите си в модната агенция. Патрисия излиза от досегашния удобен житейски и професионален пашкул и проглежда. През нейните очи виждаме каква е цената на успеха, колко крехък и непостоянен е той и как понякога дори близките ни хора могат да ни причинят големи страдания.

Клара Санчес се завръща при българския читател с проникновено и дълбоко морално послание.

Информация за автора

Клара Санчес (1955) е сред най-ярките представители на съвременната испанска белетристика, университетски преподавател и журналист в печатни и електронни медии. Води авторска колонка във в. „Ел Паис“. Още с дебютния си роман, „Скъпоценни камъни“ (1989), получава признание от страна на критиката. В него, както и в следващите си работи, тя обрисува картини от ежедневието и бита, анализира социални традиции и културни феномени. Често използва ирония и хумор, за да разкрие недостатъците на съвременния свят. През 2010 г. за „Това, което името ти крие“ в надпревара с 261 номинирани тя получава „Надал“, най-старата литературна награда на Испания, която се връчва от 1944 г., а между нейните лауреати се открояват майстори на словото като Мигел Делибес, Кармен Лафорет, Рафаел Санчес Ферлосио. Три години по-късно, през 2013 година, „Небето се завърна“ се сдобива с престижната награда „Планета“. Произведенията на Клара Санчес се издават в стотици хиляди екземпляри и са преведени на множество езици в над 10 страни по света.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Clara Sánchez
El cielo ha vuelto (2013)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 2