Фредерик Форсайт
Денят на Чакала

Автор
Фредерик Форсайт
Заглавие
Денят на Чакала
Издателска поредица
Златна колекция XX век №11
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
трето (не е указано)
Категория
Трилър
Жанр
Криминална литература, Съвременен роман (XX век), Трилър
Теми
Екранизирано, Криптоистория, Шпионаж, XX век
Преводач
Павел Главусанов
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1989
Художник
EQFuentes (фотография)
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с „Дневен труд“ или „24 часа“.
Носител
хартия
Брой страници
446
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-104-1, 84-9819-031-2 (на цялата колекция)
УДК
820-31
Анотация

Убийци, легионери, френски националисти, висши политици, аристократични и не толкова благородни красавици, гейове, много екшън, хладнокръвни криминални, политически и полицейски убийства са завъртени и смесени много увлекателно в „Денят на Чакала“. Фредерик Форсайт — самият той завършен професионалист във военните изкуства — ни разката в типичния англосаксонски хладнокръвен и леко дистанциран начин как френски националисти се опитват да убият Шарл дьо Гол. Наемният убиец Чакала — безкрайно професионално се доближава все по-плътно до жертвата си — президента на Франция. Срещу него работят едни от най-мощните разузнавания и полицейски машини на западния свят. Но те не са толкова ефикасни, колкото убиеца. Той е високоинтелигентен, хладнокръвен и професионален. Всеки отделен и дори най-малък детайл е отработен внимателно — предварително разузнаване; психологически профил на жертвата; седмици работа в Британската библиотека; траектории на изстрела; фалшиви и истински паспорти, конструиране на специална снайперска пушка, патрони, маршрути, полети, преминавания на границите, предварителни убийства … Хилядната разузнавателна и полицейска машина е почти безпомощна пред професионализма на този невероятен хищник.
Книгата е много четивна — интригата не е заплетена, действията са навързани логически едно за друго, стилът е жив, текстът е с много глаголи, диалози и абзаци. Измореният от трудния си делник читател ще прекара няколко приятни часа в прегръдката на тази привлекателна книга.

Информация за автора

Фредерик Форсайт е роден на 25 август 1938 г. в гр. Ашфорд, Кент (Великобритания). Известно време учи в университета Гранада в Испания. На 19 години става един от най-младите пилоти в Кралските военновъздушни сили. Там служи до 1958 г. След това става репортер — отначало работи за малки вестници, впоследствие — в Ройтерс, а през 1965 г. — и за Би Би Си. От юли до септември 1967 г. отразява войната между Биафра и Нигерия. През 1969 г. написва книга за тази война — "Историята на Биафра ". Първата му по-обемна книга е „Денят на Чакала“. Тя става международен бестселър. През 1972 г. Форсайт пише книгата "Досието ОДЕССА ". В нея се разказва за репортер, опитващ се да разкрие нацистка мрежа в съвременна Германия. Следващата му книга с „Кучетата на войната“ (1914 г.). В нея описва как група топ мениджъри наемат отряд командоси, за да извършат преврат в африканска държава. И в останалите му книги "Дяволската алтернатива " (1979 г.), " Четвъртият протокол" (1984 г.), „Юмрукът на господа“ (1994 г.)… историите са все за международен шпионаж, терористични актове, атомно оръжие, световни войни и т.н. Писателят изследва с научна прецизност всеки факт, който ще опише в книгите си. Очевидно годините на разследваща журналистика са оставили отпечатък върху начина, по който работи. Например в книгата си "Измамникът " описва как британски агент поставя подслушвателно устройство в група на член на ИРА. Впоследствие под натиска на журналистите британското правителство признава, че това е станало по начина, описан в книгата.

Съдържание

Първа част. Анатомия на един заговор…5
Първа глава…7
Втора глава…25
Трета глава…63
Четвърта глава…77
Пета глава…99
Шеста глава…117
Седма глава…147
Осма глава…163
Девета глава…189

Втора част. Анатомия на едно преследване…213
Десета глава…215
Единадесета глава…227
Дванадесета глава…243
Тринадесета глава…261
Четиринадесета глава…279
Петнадесета глава…303
Шестнадесета глава…331
Седемнадесета глава…351
Осемнадесета глава…371
        
Трета част. Анатомия на едно убийство…387
Деветнадесета глава…389
Двадесета глава…405
Двадесет и първа глава…427

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Frederick Forsyth
The Day of the Jackal (1971)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии
Промени

Корици 5