Жул Верн
Тайнственият остров

Автор
Жул Верн
Заглавие
Тайнственият остров
Подзаглавие
Роман в три части
Издателска поредица
Библиотека „Световна фантастика“ №1
Авторска серия
Необикновени пътешествия №13
Тип
роман
Националност
френска
Език
български
Категория
Научна фантастика
Жанр
Морски приключения, Приключенска литература, Стиймпънк, Научна фантастика, Фантастика
Теми
Екранизирано, Морска тематика, Неоромантизъм, Пътешествия, Робинзониада
Преводач
Йордан Петров
Език, от който е преведено
френски (не е указано)
Редактор
Николай Горностаев
Художник
Здравко Близнаков
Коректор
Светлана Пройчева, Мария Дойкова
Предпечатна подготовка
„Player & Co.“
Издател
Издателска група „Неохрон“
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
1993
Печат
„Полиграфия“ АД — Пловдив
Носител
хартия
Печатни коли
26
Формат
1/32/84×108
Брой страници
416
Подвързия
мека
Цена
25 лв.
С илюстрации
да
УДК
840-93-31
Анотация

„Тайнственият остров“ — шедьовърът на Жул Верн, обединяващият финален роман на знаменитата трилогия „Капитан Немо“ — „Децата на капитан Грант“ — „Тайнственият остров“, има всички основания да бъде поставен в основата на библиотека СВЕТОВНА ФАНТАСТИКА. Най-малкото защото това е наистина шедьовърът на Жул Верн — всепризнатият основател на научната фантастика: Вие държите в ръцете си една необичайна книга, съчетаваща елементи на утопия и на робинзониада, светла, лека, оптимистична и увлекателна. С майсторското включване на необясними загадки, с постоянно нарастващото напрежение и наистина интересен сюжет, тя ще ви държи в трепет до края. Дори и само затова, че е просто една интересна книга!
За щастие „Тайнственият остров“ е и още нещо, несрещано твърде често в литературата с напрегнат, приключенски сюжет — това е книга, която облагородява. А чудесната вяра във възможностите на човека, просветеният хуманизъм на героите и неповторимата атмосфера на „Острова“ я обричат на незабравимост.
„Тайнственият остров“ е уникална, защото е едновременно много неща: и приключенска литература, и утопия, и робинзониада, и научно-техническа фантастика, и химн на човешкия труд и творчески възможности, дори истински „екшън“ на моменти или пък криминална литература с интелектуални загадки „а ла Агата Кристи“; понякога се превръща дори в морско-пиратски роман, а през цялото време е и нещо много рядко — чаровен модел на цялата еволюция на човека, от каменните оръдия, първия огън и първите опитомени животни и растения, до телеграфа и Библията. Само че еволюция не за 2 милиона години, а събрана само в две-три.
Може би някои от „по-техническите“ романи на Верн, като „Пътуване до Луната“ или „Капитан Немо“, да имат доста остарели елементи. Не и „Тайнственият остров“. Това е книгата, с която Жул Верн пресече целия XX век и уверено навлиза в XXI. Прочетете я сега. И отново я прочетете след 20 години — да кажем, в 2013-та — може би заедно с вашия син или внук. И ще се убедите, че е така.
Ако не сте съгласни — пишете ни да ви я сменим.
Библиотека СВЕТОВНА ФАНТАСТИКА тогава ще ви предлага вече най-доброто от двадесет и първото столетие.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Jules Verne
L’Île mystérieuse (1874)

Въведено от
hri100
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени
Чужди рафтове

Корици 4