Даниел Дефо
Робинзон Крузо

Автор
Даниел Дефо
Заглавие
Робинзон Крузо
Тип
роман (не е указано)
Националност
италианска
Език
български
Категория
Романи и повести за деца
Жанр
Детска приключенска литература
Преводач
Светозар Златаров
Език, от който е преведено
италиански
Редактор
Христиана Василева
Художник на илюстрациите
Балтер
Художествен редактор
Петър Тончев
Технически редактор
Катя Бежева
Коректор
Елена Иванова
Издател
„Народна младеж“ — издателство на ЦК на ДКМС
Град на издателя
София
Година на издаване
1978
Печат
ДП „Балкан“ — София
Други полета
Преведено от италианската адаптация на Ф. Аустин. Илюстрациите, взети от италианското издание, са работа на художника Балтер.

Цена на книжното тяло 0,94 лева.
Носител
хартия
Литературна група
VI
Дадена за набор/печат
19.II.1978 година
Излязла от печат
30.III.1978 година
Печатни коли
8
Издателски коли
10,37
Формат
1/8 70/100
Код / Тематичен номер
13 9537525239/6254-1978
Поръчка
124
Брой страници
58
Подвързия
мека
Цена
0,99 лв.
С илюстрации
да
УДК
ДЧ820-31
Анотация

Романът „Робинзон Крузо“ е излязъл за пръв път през 1719 година, когато авторът бил шестдесетгодишен. Успехът бил неочаквано бърз и траен: оттогава до ден-днешен този най-известен приключенски морски роман е любимо четиво за възрастни и деца. Романът представлява нещо като преразказ на действителната история на моряка Александър Селкирк, който след пътешествие из Тихия океан и преживяно корабокрушение се спасил на един от усамотените и пусти острови Хуан Фернандес. Авторът е преработил изцяло историята и е прибавил безброй реалистични подробности. Приключенията и разсъжденията на Робинзон представляват и нещо като сборник за житейска мъдрост от времето, когато е живял авторът.
Първоначално за успеха на книгата помогнала една издателска хитрост: на корицата не било отбелязано името на автора. Тъй читателите мислели, че пред тях е истинска история, разказана от прост моряк. Самият стил на автора подкрепял това разбиране. По-късно качествата на героя напълно утвърдили успеха. Робинзон е разумен труженик, който прави точна сметка на възможностите, времето и силите си. С неуморен труд се мъчи да подобри своето съществование, както винаги са правели милиони хора по света. Той не познава обезсърчаването. Неуморимото му трудолюбие би го направило почти наш съвременник, ако не бяха някои черти, характерни за буржоазна Англия — най-вече стремежът му да забогатее на всяка цена. Но не бива да го съдим твърде строго: той и авторът му са живели преди двеста и петдесет години.

Информация за автора

Даниел Дефо (около 1660–1731)
Той е живял бурен, изпълнено приключения живот. Даниел се родил в семейство на производител на свещи, който по-късно станал месар. Като младеж го готвели за пастор, но той станал търговец. За да храни жена си и седемте си деца, отворил магазин, но скоро фалирал. След това неколкократно се замогвал и разорявал. Активен и неуморен, Дефо участвал в сложния политически живот на своето време. На няколко пъти бил затварян заради злъчни памфлети срещу аристократите и черквата, които критикувал от прогресивната за времето буржоазна гледна точка. Спечелил си много врагове, трябвало да излиза от къщи въоръжен. Като публицист бил осъден на едно от най-тежките наказания: вързали го на позорния стълб в Лондон. Написал е много книги, главно политически и икономически съчинения. В романите си „Мол Фландърс“, „История на магията“, „Чумата в Лондон“ и други полуфантастични произведения полетът на въображението му се съчетава с подробни и точни описания на делничната действителност. Така той ни е оставил верни картини на живота и разбиранията от своята епоха.
Най-известното му произведение е книгата „Животът и учудващо необичайните приключения на моряка Робинзон Крузо от град Йорк“, която се преиздава и чете от малки и големи вече двеста и петдесет години.

Съдържание
  1. Първите приключения по море…3
  2. Роб на пират…6
  3. На пустия остров…12
  4. Какво ми донесе шепа храна за птици…19
  5. Още една останка от кораб…22
  6. Построявам си вила…26
  7. Разузнавателно пътуване…30
  8. Загадъчната следа…37
  9. Дивакът, наречен Петкан…38
  10. Битка с човекоядците…42
  11. Бунтовници от един английски кораб…46
  12. Завръщане в родината и последни приключения…50
Бележки за изданието, от което е направен преводът

Daniel Defoe
Robinson Crusoe (1719)

Edizioni Capitol Bologna Copyright By Casa editrice Capitol, 1971

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии
Чужди рафтове

Корици 4