Ерих фон Деникен
Посланието на Наска

Записът е непълен. (Липсва задна корица и данни от изд. каре)

Автор
Ерих фон Деникен
Заглавие
Посланието на Наска
Подзаглавие
Знаци за вечността
Тип
научнопопулярен текст
Националност
швейцарска
Език
български
Категория
Научнопопулярна литература
Жанр
Научнопопулярна литература
Теми
Алтернативна археология, Алтернативна история, Алтернативни възгледи и теории, Тайни и загадки
Преводач
Ани Здравкова
Издател
Издателство „Литера Прима“
Град на издателя
София
Година на издаване
2000
Носител
хартия
Цена
7,50 лв.
С илюстрации
да
ISBN
954-738-033-8
УДК
904(85), 931, 001.9
Анотация

Наска? Какво става? Пак ли платото Наска?
Спадам към хората, които само допреди няколко години си въобразяваха, че знаят всичко за Наска. Познавам специализираната и популярна литература, всички теории и хипотези. През изминалите трийсет години безброй пъти посещавах платото. Седмици наред съм летял над пустинята и околните хълмове, а в началото на седемдесетте години дни наред се препъвах по горещите каменни полета и ръждивокафявите скални пластове. Смятах, че познавам загадката на Наска. Междувременно разбрах колко малко — както и всички ние — знам за нея.
Какво толкова има на Наска? Преди всичко тя е загадъчна, тайнствена, както и страшна. Тя е обозрима и същевременно непрозрачна. Вълшебна, съблазнителна, логична и в същото време абсурдна. Наска е като стотици удари от гръмотевица по разума. Ако очите можеха да крещят, щяха да го направят в Наска. Посланието й е скрито и объркано, всяка теория за него е противоречива. Загадката на Наска сякаш е неоткриваема и нерешима, безумна и безсмислена. Понякога посланията от рисунки около днешното градче Наска са детински, заплетени и направо неразумни, сякаш възникнали по някакъв каприз, а понякога отново се появява логиката, която иска само да знае, но не и да вярва в нещо.

Наска се изплъзва от всеки разум. За мен това не е учудващо, защото човешкият разсъдък упорито се придържа към настоящето. Почти задължително пренасяме мисленето си и знанията си върху хората, които са живели преди много време и не са имали нашия възглед за света. Сякаш естествено смятаме, че сме умни, хитри и благословени с проницателността на криминалиста. Приемаме, че научната методика непременно ще ни отведе към небето на прозрението. Други хора пък се движат в някакви парапсихологически светове. Те смятат, че са познали или „постигнали“ истината за Наска. Версиите им за Наска се догматизират. Да не вярваш в тях се смята за грях, макар и простим. Така за Наска бяха създадени теории, спекулации, учебни становища, догми, измишльотини и други тъповати коментари, които, взети заедно, нищо не доказват.

Наска е гигантска — не само по географските си размери. Сравнима с Голямата пирамида в Египет, Наска е една от машините на времето в човешката история. Който се доближи до нея, наднича във феноменална дълбочина. Там блещука и едно огледало, което изпраща лъчи към Вселената.

Авторът

Съдържание

Посланието на Наска — стр. 3
Списък на литературата — стр. 179

Бележки

Сканове: интернет.

Физическо описание: 184 с. : с ил. ; 20 см.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Erich von Daniken
Zeichen fur die Ewigkeit : Die Botschaft von Nazca

Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
Физическо описание, бележки за изданието, от което е направен преводът, ISBN, цена, УДК — COBISS.
Анотация — Книжен пазар.
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 1