Найджъл Уолбъртън
Малка история на философията

Автор
Найджъл Уолбъртън
Заглавие
Малка история на философията
Подзаглавие
За млади читатели на всяка възраст
Националност
английска (грешно указана американска)
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Философия
Преводач
Деница Райкова
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
2018
Редактор
Радка Бояджиева
Технически редактор
Петко Богданов
Научен редактор
Стефан Иванов
Предпечатна подготовка
„Дедракс“ ООД
Издател
Издателство „Дамян Яков“
Година на издаване
2018
Печат
„Симолини 94“ ООД
Носител
хартия
Излязла от печат
12.04.2018
Печатни коли
19
Формат
60×90/16
Брой страници
304
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
18 лв.
ISBN
978-954-527-597-5
УДК
1(091)
Анотация

Философията започва с въпроса за това, каква е природата на нещата от реалния свят и въпроса как би трябвало да живеем. Това занимавало Сократ, който прекарвал дните си на пазарния площад в древна Атина — той задавал неудобни въпроси и така смущавал хората, които срещал, като им показвал колко малко разбират всъщност.
Тази завладяваща книга представя великите мислители в западната философия и изследва техните най-убедителни представи за света и за най-добрия начин да се живее в него. В четирийсет кратки глави Найджъл Уорбъртън ни повежда на обиколка в проследяване на основните и най-важни идеи в историята на философията. Той разказва интересни и често чудати истории за живота и смъртта на предизвикващи разума философи — от древните, които водели спорове за свободата и духа, до Питър Сингър, който задава смущаващите философски и етични въпроси, завладели нашето съвремие.
Уорбъртън не само прави философията достъпна — той ни вдъхновява да мислим и да спорим, да изтъкваме доводи и да питаме. Малка история на философията представя огромния обхват на човешкия стремеж към философски размисъл и приканва всички ни да се включим в дискусията.

Информация за автора

Найджъл Уолбъртън е съвременен британски философ. Той е старши лектор в Отворения университет, както и водещ на седмичен подкаст и свързан с него уебсайт за философия. Води популярен курс по изкуство и философия в Тейт Модърн. Автор е на голям брой много популярни въведения във философията, сред които Philosophy: The Basics (1992), Thinking from A toZ (1996) и Free Speech: A Very Short Introduction (2009).

Рекламни коментари

„Уорбъртън побира ужасно много материал в един том, чийто обем е като в приказката за Златокоска: нито твърде голям, нито твърде малък, тълкуването не е нито твърде рехаво, нито твърде плътно и тромаво.
Неговата «Малка история» може да бъде консумирана като засищащо лакомство или да подсигури идеалното «гориво», за да даде добър старт на пътешествието на всеки от нас във философията“.
Джулиан Багини, Гардиън

„Магията на книгата на Найджъл Уорбъртън е нейната обезоръжаваща достъпност…. Уорбъртън е открил идеалния начин, по който един автор може да се открои, напомняйки за лаконичния чар и естествения авторитет на Гомбрих… Той притежава особена дарба да смекчава сложността“.
Тайм Аут

„Обзор на цялата история на западната философия чрез кратки интелектуални биографии на 40 философи от Сократ до Питър Сингър… Тежка задача! Това че Уорбъртън (за отличния подкаст Philosophy Bites) се е справил така добре, е истински триумф“.
Гардиън

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Nigel Warburton
A Little History of Philosophy (2011)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 4