Бенито Перес Галдос
Доктор Сентено

Автор
Бенито Перес Галдос
Заглавие
Доктор Сентено
Други автори
проф. д.ф.н. Симеон Хаджикосев
Тип
роман
Националност
испанска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Класически романи и повести
Теми
Европейска литература
Преводач
Стефка Петрова
Език, от който е преведено
испански
Година на превод
2023
Редактор
Мариян Петров
Коректор
Красимира Цонева
Оформление на корица
Стефан Пламенов
Издател
„Светлана Янчева — Изида“
Град на издателя
София
Година на издаване
2023
Носител
хартия
Печатни коли
26
Формат
84×108/32
Брой страници
416
Подвързия
мека
Цена
20 лв.
ISBN
978-619-235-129-8
УДК
821.134.2-31
Анотация

Двайсет и една годишният студент Алехандро Микис случайно открива заедно със свой приятел спящо на улицата момче. Това е Фелипе, който е напуснал дома си и е дошъл в големия град, за да търси работа. Двамата приятели се погрижват детето да бъде приютено и нахранено.
По-късно съдбата отвежда Фелипе в дома на учителя дон Педро Поло, където става слуга и същевременно посещава училището, в което господарят му преподава. Подобно на другите ученици, момчето е подложено от дон Педро на физически и психически тормоз. Затова, когато получава крупна сума пари от своя сродница, Алехандро взима момчето при себе си.
Но дали щедростта и прекалено голямото сърце на Алехандро няма да са пречка за сигурното бъдеще, което се очертава пред тях? Ще се натъкне ли Фелипе на добродетелта и порока, на социалната несправедливост, на шарения свят, пълен с мошеници, скъперници, развратни жени и негодници, които покваряват обществото? Можеш ли лесно да оцелееш в такъв свят?

Информация за автора

Бенито Перес Галдос е най-значителният испански писател от XIX век. Роден е на Канарските острови през 1843 г. Той е последното, десето дете в семейството на бивш военен и наследницата на старинен островен род. 19-годишен, се установява в Мадрид. Отдава се на журналистиката. Дебютният му роман „Златният фонтан“, излязъл в два тома към края на 1867 г. и в началото на 1868 г., веднага му отрежда видимо място в литературния елит. Създава два големи белетристични цикъла — „Национални епизоди“ (46 романа) и „Съвременни испански романи“ (20 творби). „Доктор Сентено“ принадлежи към втория.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Benito Pérez Galdós
El doctor Centeno (1883)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2