Елена Горохова
Москва не е последната гара

Автор
Елена Горохова
Заглавие
Москва не е последната гара
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Роман за съзряването, Роман на възпитанието, Съвременен роман (XX век)
Теми
Човек и бунт, Фашизъм — комунизъм — тоталитаризъм
Преводач
Ирина Иванова Иванова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2022
Редактор
Светла Маринова
Технически редактор
Ангел Йорданов
Коректор
Светла Маринова
Оформление на корица
Габриела Стайкова Стайкова
Предпечатна подготовка
Стефан Стефанов
Издател
Издателска къща „Кръгозор“
Град на издателя
София
Година на издаване
2022
Адрес на издателя
ул. „Поручик Хр. Топракчиев“ 11
Печат
Фолиарт ООД — Добрич
Носител
хартия
Печатни коли
20
Формат
60×90/16
Брой страници
320
Подвързия
мека
Цена
22,00 лв.
ISBN
978-954-771-461-8
УДК
821.111(73)-31
Анотация

Русия, 50-те години на 20. век. Една млада жена избира пътя на актриса, защото само на сцената може да бъде свободна — различна и независима — нещо, което в нейната родина е невъзможно.
Саша живее в страна, където лъжата е държавна политика, всички внимават какво говорят и се пазят от съседите, а в малкото провинциално градче Иваново и в дома й всеки крие някаква тайна. Нейната е най-безобидна — иска да стане актриса.
От малка Саша се пита защо хората се преструват, защо не трябва да приказва много и да задава въпроси. Защо никой не иска да говори за баща й и за изчезналия й във Втората световна война вуйчо? Когато решава да замине за столицата, за да се яви на прослушване в театралното училище, тя се противопоставя на майка си и най-вече на дядо си — верен до фанатизъм на властта и на Сталин. С натежало сърце Саша поема към жадуваната Москва, като оставя в Иваново първата си любов Андрей.
Преди да тръгне, тя намира скрития военен дневник на вуйчо си Коля, който е художник. Неговите страници разобличават отвратителното лице на войната, представяна официално само с героичния си образ. Историята на Коля става за Саша мерило за честност, благородство и доброта и я съпътства в театралното училище и след дипломирането й, когато е поканена в Ленинградския театър. Там отново среща Андрей, издигнал се партиен функционер, който обаче не вярва на идеалите, на които служи. Страстен и трагичен, някога той е искал да построи свят, в който няма насилие, жестокост и лъжи, но избира методите на насилника и става едновременно и жертва, и екзекутор. Сърцето му остава отворено само за Саша…
Но за нея нищо вече не може да бъде такова, за каквото си е мечтала — нито любовта, която е обречена, нито свободата, от която е лишен дори театърът. Саша трябва да продължи по свой път, независимо че той я води към непозната чужда гара…

Роман за изкуството, любовта и свободата на личността при съветския режим.
И за преследването на истината и на мечтите независимо от цената, която всеки трябва да плати.

Информация за автора

Елена Горохова е родена в Ленинград, днес Санкт Петербург, където завършва английско езиково училище. Продължава обучението си в Ленинградския университет, английска филология, и сключва брак с гостуващ американски студент. Успява да замине за САЩ, където получава докторска степен по езиково обучение и преподава лингвистика, английски и руски език в различни колежи и университети. Живее със съпруга си и дъщеря им в Ню Джърси. Написала е три книги. Романът „Москва не е последната гара“ е посветен на сестра й — известната руска актриса Марина Мальцева.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Elena Gorokhova
A Train to Moscow (2022)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2