Владимир Зарев
Лето 1850

Автор
Владимир Зарев
Заглавие
Лето 1850
Тип
роман
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
второ преработено
Категория
Българска историческа проза
Отговорен редактор
Вера Янчелова
Коректор
Ева Егинлиян
Оформление на корица
Георги Атанасов Станков
Компютърна обработка
Ана Цанкова
Издател
Издателска къща „Хермес“
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
ул. „Богомил“ №59
Печат
Печатница „Полиграфюг“ АД — Хасково
Носител
хартия
Печатни коли
19
Формат
60/90/16
Брой страници
304
Подвързия
мека
Цена
14,95 лв.
ISBN
978-954-26-1261-2
УДК
886.7-311.6
Анотация

Романът „Лето 1850“ разглежда съдбовните събития, разтърсили Северозападна България през хиляда осемстотин и петдесета година. По своето величие, мащабност, преживян народен възторг и трагизъм това въстание против турските поробители не отстъпва на Априлското, а избухва четвърт век по-рано. И все пак за него се знае малко, върху него покълва тишина и то не оставя ярки следи в националната ни памет, забравата е неговото истинско и най-ужасяващо поражение. Ето загадката, която измъчва автора и го предизвиква към размисъл…
В романа е пресъздадена неповторимата атмосфера на ония далечни години в Ломския, в Белоградчишкия и във Видинския вилает, разказана е и историята на последните наследници от рода на цар Иван Шишман. Всички герои, от Първул Станков до Иван Кулин, са силни личности със своя индивидуална драматична съдба.
„Лето 1850“ е и роман за блясъка и величието на Словото, защото Словото е не само споделяне и изповед в насилието, но и незабрава. То е най-истинската и непоклатима национална памет. Макар и исторически, романът засяга редица проблеми, свързани с нравствените устои и духовните въжделения на нашия съвременник. Написана увлекателно, с богат и звучен език, тази книга възстановява част от звездните мигове и паденията в народната ни съдба.

Съдържание

Първа глава…7
Втора глава…39
Трета глава…111
Четвърта глава…185
Пета глава…251

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2