Рекс Стаут
Шампанско за самотник

Автор
Рекс Стаут
Заглавие
Шампанско за самотник
Издателска поредица
Ниро Улф №1
Авторска серия
Ниро Улф №31
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Криминална проза
Жанр
Криминална литература
Теми
Американска литература (САЩ и Канада)
Преводач
Надежда Гелева
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1992 (не е указана)
Редактор
Ваня Занетова
Художник
Момчил Митев
Технически редактор
Лина Цокова
Коректор
Пепа Старчева
Издател
Издателска къща Ванеса
Град на издателя
София
Година на издаване
1992 (не е указана)
Печат
ДФ „Балкан прес“ — София
Други полета
Набор „Медиа“ ООД — в-к „Труд“
Носител
хартия
Печатни коли
10
Формат
32/84/108
Брой страници
160
Подвързия
мека
Цена
16,95 лв.
ISBN
954-408-005-8
УДК
820(73)-312.4
Анотация

Ниро Улф е изключителен отглеждащ орхидеи чревоугодник. Неговият безусловен детективски гений няма равен на себе си. Довереният му помощник Арчи Гудуин е поканен на пищна вечеря, макар че спомените на милионерката домакиня за него не са от най-добрите. Безгрижна вечер сред блестящи момичета от висшето общество, докато шампанското не се превръща в оръдие на убийството.

Информация за автора

Рекс Стаут създава Ниро Улф, този дебел и остроумен Фалстаф, сериозен гастроном, всеотдаен специалист по орхидеи, известен със страха си да излиза навън. Ниро разкрива престъпленията само със силата на разума си и не без помощта на самоуверения, но съобразителен Арчи Гудуин.
Ниро Улф прави своя бляскав дебют през 1934 г., когато създателят му е на 47 години. Оттогава 140-килограмовият седящ детектив побеждава най-различни зли сили, включително и ФБР. Улф извършва тези подвизи между чашите бира, в кафявата си каменна къща на Западна 35-та улица в Ню Йорк. Той не се ползва от услугите на лабораториите за разкриване на престъпления. Разчита на старомодна логика, подобна на логиката, с която си е служил Шерлок Холмс. (Гласните в името на Шерлок Холмс (в неговия английски правопис — бел.б.прев.) са същите и в същия ред, като гласните в името на Ниро Улф (в неговия английски правопис — бел.б.прев.)).
Книгите на господин Стаут за Ниро Улф са издадени на повече от двадесет и два езика. От тях са продадени повече от четиридесет и пет милиона екземпляра. До смъртта си на осемдесет и осем години, Рекс Стаут е написал четиридесет и шест романа с Ниро Улф в главната роля. Първият е „Фер-де-Ланс“, последният — „Семейна афера“. Всеки от четиридесет и четирите романа между тях е блестяща проява на таланта на Рекс Стаут и специалиста детектив Ниро Улф.
В момента издателство Бентъм преиздава ежемесечно по един от романите на Рекс Стаут.

Рекс Стауте роден в Нобълсвил, Индиана, през 1886 г., като шесто от деветте деца на квакерите Джон и Лусета Тодхънтър Стаут. Малко след неговото раждане семейството се премества в Уакаруса, Канзас. Учил е в селско умилище. На деветгодишна възраст е признат за аритметичното чудо на щата. Известно време посещава Университета в Канзас, но го напуска, за да се запише във Военноморските сили. Следващите две години прекарва като мичман на яхтата на президента Теодор Рузвелт. През 1908 г. Рекс Стаут напуска военноморските сили и започва да пише статии като журналист на свободна практика, работи като екскурзовод и като пътуващ счетоводител. По-късно създава и прилага система за обучение по банково дело, разпространена в четиристотин града в цялата страна.
През 1927 г. господин Стаут се оттегля от финансовите дела и с приходите от системата си за обучение заминава за Париж, за да пише сериозна белетристика. Преди да се обърне към криминалния жанр, написва три романа, получили благосклонната оценка на пресата. Първият роман с присъствието на Ниро Улф — „Фер-де-Ланс“ — се появява през 1934 г. Последвалите го множество романи за Ниро Улф, сред които „Твърде много готвачи“; „Мълчаливият говорител“; „Смъртта никога не спи“; „Звънецът звънна“; „Моля прехвърлете вината“, утвърждават водещата роля на този герой, наравно със знаменития Пери Мейсън от произведенията на Ърл Стенли Гарднър.
По време на Втората световна война Рекс Стаут води собствена кампания против нацизма. По това време той е председател на Военновременния писателски съвет, водещ на радиопрограмата „Когато говорим за свобода“ и член на няколко национални комитета. След войната се заема да мобилизира общественото мнение против прилагането на военновременните термоядрени планове. Активно ръководи Творческия съюз. Продължава да пише романи за Ниро Улф.
Романите за Ниро Улф са преведени на двадесет и два езика. От тях са продадени повече от четиридесет и пет милиона екземпляра.
Рекс Стаут умира през 1975 г. на осемдест и осем — годишна възраст. Месец преди смъртта си публикува четиридесет и шестия роман за Ниро Улф — „Семейна афера“.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Rex Stout
Champagne for One (1958)
(Book 31 in the Nero Wolfe series)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени

Корици 3