Андрея Расучану
Непозната форма на живот

Автор
Андрея Расучану
Заглавие
Непозната форма на живот
Други автори
Лора Ненковска
Тип
роман
Националност
румънска (не е указана)
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Съвременен роман (XXI век)
Теми
Европейска литература
Преводач
Лора Ненковска
Език, от който е преведено
румънски
Година на превод
2024
Редактор
Невена Дишлиева-Кръстева
Художник
София Проданова
Коректор
Мария Венедикова
Оформление на корица
София Попйорданова
Предпечатна подготовка
Асен Илиев
Издател
ICU
Град на издателя
София
Година на издаване
2024
Печат
Жанет 45 — Провдив
Носител
хартия
Брой страници
336
Подвързия
мека
Цена
26,80 лв.
ISBN
978-619-7674-53-8
Анотация

От авторката на „Вятърът, духът, дъхът“ Андрея Расучану!
Роман, в който се преплитат историите на три жени. Те няма как да се срещнат, всяка от тях живее в различна епоха. Свързва ги общото пространство на града, който обитават. Както и едно натрапчиво чувство, че всичко, което са преживели, вече се е случило — в друго време, в нечие съзнание, може би в сънищата.
Расучану, една от най-обичаните и награждавани съвременни румънски писателки, е избрала гранични ситуации, предизвикани от криза, опустошителни както в личен, така и в исторически план. Станка се изправя лице в лице с празнотата, останала след изчезването на съпруга й. Елена преживява ужасите на войната в бомбардирания и окупиран Букурещ, докато мъжът й се превръща в пълно отсъствие, в изтляващ аромат. Разказана през спомените на нейната внучка, историята на Йоана бележи най-значимото отсъствие, онова, което поражда търсенето на смисъла на живота.
Непозната форма на живот е красива книга за преходността на битието и порива да обуздаем потока на времето, като оставим нещо след себе си. Роман, който носи сладостно, меланхолично и обвито в пашкула на спомена напомняне, че под повърхността на всяко днес се крият пластове вчера и утре. И усещането, че всички тъги си отиват, когато животът ти предложи поне една причина, за да живееш. Защото ние, хората, в крайна сметка сме създадени за оцеляване.

Информация за автора

Андрея Расучану е писателка, авторка на книги с литературна критика и редакторка. Непозната форма на живот (2018) е дебютният й роман, удостоен с наградата за най-добра прозаична книга на списание „Атенеу“ (2019), наградата за писател на месец януари на Съюза на румънските писатели (2019) и редица престижни номинации. Вторият й роман, „Вятърът, духът, дъхът“ (2020), също е преведен на български.
Расучану публикува разкази в различни сборници, както и няколко монографии в областта на литературната география и геокритиката, като във фокуса на интересите й нерядко е Букурещ и неговата литературна история.
Родена разказвачка, надарена с онази сетивност, която й позволява да улавя невидимите нишки, изграждащи света, който обитаваме, Андрея Расучану опитомява историята, стихийнпсшта на природата и географските пространства. като ги подрежда в разкази — карти на човешките съдби. Силата й да работи пластично с образите, богатият й език и бароковият й стил на писане я превръщат в един от най интересните съвременни гласове в румънската литература.

За преводачката
Лора Ненковска е филолог с докторска степен от Софийския университет. Преводачка на художествена литература и преподавателка по румънски език, средновековна и съвременна румънска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Изключително любопитна читателка, която се опитва да не изпусне пулса на случващото се в румънската литература. Чувствителен преводач с фин усет за езика. Сред авторите, които е превела на български език, са Андрея Расучану, Алина Нелега, Макс Блехер, Мирча Елиаде, Дан Лунгу, Петру Чимпоешу, Йоан Ес. Поп, Богдан-Александру Станеску, Симона Попеску.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Andreea Răsuceanu
О formă de viaţă necunoscută (2018)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2