Даян Хейлс
Животът на Мона Лиза

Автор
Даян Хейлс
Заглавие
Животът на Мона Лиза
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Биографии и автобиографии
Жанр
Биография, Документална проза, Историческа проза, Изобразително изкуство, Изкуство
Преводач
Емилия Ничева-Карастойчева
Редактор
Галя Краликова
Оформление на корица
Тодор Манолов
Предпечатна подготовка
ТМ Дизайн студио
Издател
Книгомания ЕООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2024
Адрес на издателя
ул. „Д-р Стефан Сарафов“ №24, бл. 3, офис 1
Печат
Булвест Принт АД
Носител
хартия
Излязла от печат
26.02.2024
Печатни коли
24
Формат
60/90/16
Брой страници
384
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
19,90 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-619-195-374-5
УДК
75.071.1(450)(092), 929 Леонардо да Винчи
Анотация

Всеки познава нейната усмивка, но малцина знаят историята й. Запознайте се с жената, чийто портрет се превръща в една от най-прочутите художествени творби на всички времена.

Най-известната дъщеря на Флоренция е невидима в родния си град. Няма табели, сочещи къде е живяла; нито една улица не носи нейното име. Заинтригувана от новите открития, потвърждаващи самоличността на модела на Леонардо, Даян Хейлс се впуска в свое проучване, за да разбули истинската история на Мона Лиза Герардини дел Джокондо. Заравя се в архиви със стари документи; разхожда се по запуснатата улица, където е родена; опознава квартала, където е отгледала децата си; среща се с потомците ѝ; влиза в най-старите и най-красивите флорентински имения.
Личната история на Мона Лиза е вплетена в удивителната картина на ренесансова Флоренция с легендарни фигури като Леонардо да Винчи, Микеланджело и Макиавели. Резултатът от труда на Даян Хейлс е очарователна смесица от биография, история и мемоари, вдъхновяваща туристическа обиколка на Флоренция, откривателско пътешествие, пресъздаващо живота на Лиза във време на предела между средновековното и модерното.

Информация за автора

Даян Хейлс е журналистка и писателка, носителка на множество награди. На българските читатели е позната с романа си „La Passione. Как Италия прелъсти света“ (2019).
Освен автор на учебници и научнопопулярни книги, тя е и редактор. Завършва журналистика в Колумбийския университет и е сред малцината журналисти в САЩ, получили за публикациите си в списания национални награди от Американската асоциация на психиатрите и от Американската асоциация на психолозите. Статиите ѝ на здравна тематика са отличени с почетната награда EMMA за изключителен принос в областта на медиите.
Даян живее в Сан Франциско. Съпругът й д-р Робърт Хейлс е декан на Факултета по психиатрия в Калифорнийския университет в Дейвис. Има една дъщеря — Джулия Хейлс.

Рекламни коментари

„Опитната журналистка Даян Хейлс ни разказва за бурния живот на Лиза Герардини и на твореца, който я обезсмъртява. Води ни по пътя на художествена творба, която с течение на времето става все по-ценена и обичана.“
New York Post

„Тази книга се чете като детективски роман. Даян Хейлс тръгва по следите на истинската жена, чието лице е едно от най-известните и най-енигматичните на света. Авторката преплита история и мемоари в лиричната биография на Лиза Герардини.“
Booklist

„Грижливото проучване на Хейлс ни дава възможност да опознаем Мона Лиза, да вникнем в живота й и да се запитаме дали тази иначе обикновена флорентинска съпруга и майка си е представяла, че портретът й векове наред ще очарова милиони хора по света.“
USA Today

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Dianne Hales
Mona Lisa: A Life Discovered (2014)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 4