Бернхард Шлинк
Четецът

Автор
Бернхард Шлинк
Заглавие
Четецът
Издателска поредица
Шедьоври на литературата и киното
Тип
роман (не е указано)
Националност
немска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
второ (не е указано)
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Съвременна проза (XX век), Съвременен роман (XX век), Съвременен любовен роман
Теми
Екранизирано, Европейска литература
Преводач
Цветана Грозева
Език, от който е преведено
немски (не е указано)
Година на превод
2009
Редактор
Нина Ганева
Оформление на корица
Огнян Илиев
Компютърна обработка
Митко Ганев
Издател
intense (Локус Пъблишинг ЕООД)
Град на издателя
София
Година на издаване
2009
Печат
„Унискорп“ ООД
Други полета
1-во издание — 2001 г. на Атлантис КЛ.
Носител
хартия
Печатни коли
13
Формат
84/108/32
Брой страници
208
Подвързия
мека
Цена
12 лв.
ISBN
978-954-783-087-5
УДК
830-31
Анотация

Случайната среща между любознателен професорски син и красивата кондукторка Хана, чиято разлика във възрастта е цели две десетилетия, се превръща в страстна сексуална връзка. Еротичното взаимно завладяване, което се случва напук на всички обстоятелства, си има своята странност.
Четенето на глас се превръща в част от любовната игра, задължителна увертюра, която неизменно предхожда физическото сбъдване на любовните копнежи на прилежния гимназист, за чийто таен живот никой не подозира. След внезапната раздяла главният герой остава с болезнена празнота на мястото на отнетото истинско щастие.
На него обаче му е съдено отново да срещне жената, преобърнала живота му. Привлекателната кондукторка Хана по време на Втората световна война е служила в СС и дори е била надзирател в лагер на смъртта…
Тя получава тежка присъда пред очите на присъстващия в съдебната зала студент по право, които отказва да повярва, че любимата му е отговорна за гибелта на невинни хора. Четенето на глас за Хана продължава независимо от болката, ужаса от вината и кошмара на неизречената тайна, която само двамата знаят…

Трагизмът па тази болезнена и шокираща история е в човешките измерения на усещането за лично и съдбовно определено… Метафората за четенето, за проглеждането и за любовта въпреки всичко изящно се преплитат в трогваща и катарзисна творба.

Информация за автора

Бернхард Шлинк е роден през 1944 г. в град Билефелд, Германия. Професор по право. Дебютира през 1987 г. като автор на криминални романи. С романа „Четецът“ през 1995 г. придобива световна известност и в наши дни вече е сред най-превежданите в чужбина съвременни немски автори. По разказа му „Другият“ също е направен филм.
Филмът „Четецът“ на режисьора Стивън Долдри (Били Елиът, „Часовете“) с Кейт Уинслет и Ралф Файнс е носител на много престижни награди.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Bernhard Schlink
Der Vorleser (1995)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 4