Стив Сем-Сандберг
Императорът на лъжите

Автор
Стив Сем-Сандберг
Заглавие
Императорът на лъжите
Тип
роман (не е указано)
Националност
шведска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Жанр
Съвременен роман (XX век), Исторически роман
Теми
Адолф Хитлер, Втора световна война, Фашизъм — комунизъм — тоталитаризъм
Преводач
Стефка Кожухарова
Език, от който е преведено
шведски
Година на превод
2022
Редактор
Кристина Димитрова
Отговорен редактор
Христо Блажев
Коректор
Кристина Димитрова
Оформление на корица
Живко Петров
Предпечатна подготовка
Надежда Тошева
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2022
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печат
Алианс Принт
Носител
хартия
Печатни коли
40,5
Формат
60/90/16
Брой страници
648
Подвързия
мека
Цена
24,90 лв.
ISBN
978-954-28-4109-8
УДК
821.113.6-311.6
Анотация

Братя и сестри, дайте ми ги. Дайте ми децата си…!

Познат и под името „Бедните в Лодз“, считаният за модерна класика роман на Стив Сем-Сандберг се откроява като една от най-въздействащите творби, посветени на жестокостите и суровата реалност на Холокоста.
„Императорът на лъжите“ пресъздава детайлно документираната история на повече от четвърт милион евреи, затворени в гетото на полския град Лодз. Всички те са подвластни на противоречивата личност на Хаим Румковски, който, воден от наивна заблуда или безмерна амбиция, е убеден, че може да се споразумее с нацистите, ако превърне сънародниците си в незаменими работници за Райха.
Авторът стъпва върху наличните подробни архиви за събитията в гетото и обрисува завладяващата картина на царуването на Румковски и неговите сложни и драматични отношения с нацистите, със сънародниците му и особено с децата на гетото. Той се кълне в своята загриженост за тях, но когато идва заповедта да бъдат депортирани, не се поколебава да увещава родителите им, че ги чака по-добра участ извън гетото. А с напредването на войната жадната паст на концлагери като Аушвиц има нужда от нови и нови жертви — и Румковски трябва да я засища: човек по човек и семейство по семейство.

В своя изключителен роман (допълнен със стотици прецизни преводачески бележки от Стефка Кожухарова) шведският писател майсторски улавя панорамата на човешката болка и в дълбочина проучва природата на злото. Без да спестява подробности, авторът описва робския труд, глада, напразните опити за бягство и страданията, на които са подложени обитателите на гетото. И най-важният въпрос остава кой е Румковски — безмилостен опортюнист, жаден за власт нацистки колаборатор или прагматик, който се стреми да спаси еврейски животи чрез призивите си за сътрудничество с властите?

„И големият Хаим обитаваше лъжата си, както императорът обитава двореца си. На всяка врата чакаха слуги, които падаха на колене и питаха дали могат да направят още нещо за него. В такъв случай какво се случва с лъжата, когато тя е естествено продължение на цялостния облик на човек? Съмнението и недоверието, казваше Румковски, са за слабите.“

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Steve Sem-Sandberg
De fattiga i łódź (2009)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2