Ангел Каралийчев
Ането • Тошко Африкански

Автор
Ангел Каралийчев
Заглавие
Ането, Тошко Африкански
Издателска поредица
Българска детска класика №1
Тип
приказки
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
не е указано
Категория
Приказки
Жанр
Българска приказка за деца
Консултант
Божанка Константинова
Художник на илюстрациите
Илия Бешков
Оформление
Лъчезар Касабов
Издател
„Егмонт България“
Град на издателя
София
Година на издаване
1999
Адрес на издателя
ул. „Христо Белчев“ 21
Печат
„К & М Издателска компания“ ЕООД, ѝсофия
Носител
хартия
Брой страници
80
Подвързия
твърда с обложка
Цена
8900 лв.
С илюстрации
да
ISBN
954-446-318-6
УДК
886.7-93-32
Анотация

Вечни книги няма. Има вечни творби. Преиздавани и препрочитани, те преминават през годините и се превръщат в класика. Всяко поколение ги открива отново с поредното издание, с поредните рисунки, а нерядко и с поредните поправки. Така първообразът на класическите произведения бавно избледнява, почти забравен някъде назад във времето.
Поредицата „Българска детска класика“ ще възроди шедьоврите на родната литература за деца в началния им вид. Ще бъдат съхранени и оригиналните илюстрации, за да се възпроизведе хармонията на слово и образ, родена от творческото единение на писател и художник. Неповторимата хармония на класици, създавали заедно класика.
„Егмонт България“ ще издава белите книги от тази поредица с надеждата, че днешните малки читатели ще ги прочетат и запазят, за да ги разлистят един ден със своите деца. Това не е илюзорната надежда, че има вечни книги. Това е вярата, че има вечни творби.
Детето обиква завинаги една книга, когато заобича героите, надничащи от нейните страници. Любими герои — весели и тъжни, усмихнати и понамръщени, които се превръщат в приятели за цял живот. Като къщовното Ане и маймунека Тошко, с чиито патила и преживелици са израснали деца от няколко поколения.
„Егмонт България“ преоткрива за днешните българчета оригиналите на двете чудесни повести на Ангел Каралийчев, изпълнени с фантазия, приключения и много, много доброта. Нов живот започват и прочутите илюстрации на Илия Бешков към първите издания на творбите: „Ането“ — 1938 година, и „Тошко Африкански“ — 1940 година.
Дано чрез тази книга още много деца да обикнат малкото Ане и палавия Тошко за цял живот!

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 6