Михаил Шолохов
Разораната целина

Записът е непълен. (липсва обложка)

Автор
Михаил Шолохов
Заглавие
Разораната целина
Подзаглавие
Книга първа и втора
Други автори
Л. Якименко (послеслов)
Тип
роман
Националност
руска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първа книга - осмо издание, книга втора - първо издание
Категория
Класически романи и повести
Жанр
Драма, Класическа проза (XX век)
Теми
Руска класика
Преводач
Марко Марчевски, Георги Жечев
Език, от който е преведено
руски
Година на превод
1936 (първа книга) и 1960 (втора книга)
Редактор
Милка Минева
Художник
Борис Ангелушев
Художествен редактор
Васил Йончев
Технически редактор
Александър Димитров
Коректор
Надежда Добрева, Мария Ждракова
Издател
Народна култура
Град на издателя
София
Година на издаване
1960
Адрес на издателя
ул. „Граф Игнатиев“ 2-а
Печат
ДПК „Димитър Благоев“
Други полета
Поръчка на печатницата: №723
Между четвърта и пета страница има портрет.
Стр. 6 е празна.
Носител
хартия
Литературна група
IV
Дадена за набор/печат
24.VI.1960 г.
Печатни коли
47 1/2
Издателски коли
71,45
Формат
84/108/32
Поръчка
47(931)
Тираж
25080
Подвързия
твърда с обложка
Цена
21 лв.
Анотация

„Разораната целина“ е не само епохално произведение на съветската и световната литература — един от хималайските върхове на социалистическия реализъм, но то има интересна съдба. Първата книга е публикувана на руски през 1932 г., а отделни глави от втората се появиха едва през 1954 г. Времето и пътят между едното и другото се запълват от грижи по завършването на „Тихият Дон“ и неприятностите, които войната донася на Шолохов — пострадват всички архиви на писателя и материалите за втората книга се загубват. След разгрома на фашистка Германия всичко започва отново и в навечерието на 1960 г. Михаил Александрович довърши и втората книга.
На пръсти се броят творбите, които за по-малко от двадесет години имат по осем български издания. Но първата книга на „Разораната целина“ ги има, а това й е деветото. И сега, когато я препрочитаме, пред нас зазвучава сякаш с нова сила поезията на социалните преобразования в казашкото село, на крушението на старите форми на собственост, на трудния градеж на нови обществени отношения; като близки наши познайници сред колоритния пейзаж се възправят „милите на сърцето ни“ Давидов и Нагулнов, шавливата Лушка, дядо Щукар с неговите безконечни весели неслуки, заклетите врагове на революцията Половцев и Лятевски, кулаците и сиромашта от Гремячий Лог, цялата дълбоко реалистична картина на борба за утвърждаване на новия живот… Насладата и поуката от такива книги никога не секва.

Информация за автора

Михаил Александрович Шолохов (1905–1984) е руски съветски писател, лауреат на Нобелова награда за литература (1965 г. за романа „Тихия Дон“), класик на руската литература.
Роден е в малкото селце Кружилин, в Ростовска област. Майка му е украинска селянка, работи като прислужница. Учи първоначално в църковно училище, след това в гимназия, но заради революциите през 1917 г. прекъсва образованието си. Започва да работи на 15-годишна възраст, сменя много професии. През 1921 г. е „комисар по хляба“ на пазара. За „превишаване на властта в хлебопекарните“ е осъден от Трибунала на разстрел (заменен със затвор — условно).
През есента на 1922 г. Шолохов пристига в Москва, опитва се да учи рабфак (работнически факултет), но не го приемат, понеже не е член на Комсомола. Започва да пише, публикува фейлетони и есета в столични вестници и списания. Тези експерименти го подтикват да създаде „Донски разкази“ (1926 г.), с които веднага привлича вниманието.
В края на 1926 г. започва романа „Тихият Дон“, първият том излиза през 1928 г., а вторият — през 1929 г. Романът се приема с възторжени отзиви. Прекъсва работата над третия том, тъй като започва да пише романа „Разораната целина“ — излизането на първия том става литературното събитие на 1932 г.
През 1930-те години Шолохов продължава работа над „Разораната целина“ и издава трети и четвърти том на „Тихият Дон“. През 1940 г. са публикувани последните части на тази уникална Епопея на 20 век.
По време на Втората световна война Шолохов е военен кореспондент. Има звание полковник от 1943 г. Публикува разкази и очерци, посветени на Великата отечествена война. По време на войната започва да публикува части от романа „Те се сражаваха за Родината“, преработен вариант е издаден през 1969 г.
Голямо събитие за съветската литература е световното признание на „Тихият Дон“. През целия си живот Шолохов живее в родното си място, където умира.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Михаил Шолохов
Поднятая целина (1960)
"Молодая гвардия", Москва

Въведено от
billybiliana
Създадено на
Обновено на
Източници
paritetbg.com (информация за автора)
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2