Франц Кафка
Царят и пощальонът

Автор
Франц Кафка
Заглавие
Царят и пощальонът
Тип
разкази (не е указано)
Националност
австрийска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременна проза: разкази и новели
Теми
Модернизъм
Преводач
Оля Николова
Съставител
Панос Статоянис
Редактор
Нели Костадинова
Художник
Борис Драголов
Художник на илюстрациите
Франц Кафка
Коректор
Петя Дончева
Издател
Архетип издания
Град на издателя
София
Година на издаване
1993
Адрес на издателя
Зона Б-5, бл.7, вх. А, ап.51
Други полета
Рисунката на корицата е от Fergus Hall.
Носител
хартия
Издателски коли
5
Брой страници
80
Подвързия
мека
Цена
16,98 лв.
С илюстрации
да
ISBN
954-8437-01-5
УДК
830(436)-3
Анотация

В тази книга са подбрани някои от кратките текстове на Кафка. Митове, истории за странни животни и за деца, затворени в безнадеждността на големите. Най-често те живеят в места, родени от тяхната фантазия, разказват истории без начало и край, подобни на сънища, видени много отдавна, от които е останал само смътен спомен.

Информация за автора

Франц Кафка е сред най-значимите немскоезични писатели на XX век.
Франц Кафка е роден в Прага (Австро-Унгария) в семейството на търговец от еврейски произход. Бащата, Херман Кафка (1854 — 1931), е домашен тиранин, изпълнен с презрение към литературните начинания на своя син. Той е роден в село край град Писек, повечето жители на което са чешкоезични евреи. Работи известно време като търговски пътник, след което се установява в Прага. Там той отваря магазин за луксозни стоки и аксесоари, който се развива успешно и персоналът му достига до 15 души. Майката на Франц Кафка, Юли (1856 — 1934), е дъщеря на заможен пивовар от Подебради и е по-образована от своя съпруг.
Според Владимир Набоков най-силно влияние върху Франц Кафка по отношение на литературния му стил е упражнил Гюстав Флобер. Подобно на френския писател Кафка си служи с езика като с работен инструмент. В прозата си използва словесни обрати от речника на администрацията, деловите среди, съдопроизводството, естествените науки.
Почти във всичките си творби Кафка разработва темата за личностното поражение пред неведомите сили на закона и непроницаемите житейски условности. Героите му напразно се стремят към социална значимост, а крушението им е представено най-често в леко иронична светлина. Текстовете на Кафка са ясни и в същото време закодирани и херметични. Поради предметния език, несложното действие и ярката образност те изглеждат леснодостъпни, но стават трудни за възприемане, когато се долови тяхната неизмерима дълбочина и екзистенциална тревожност на посланията им.
От 1908 до 1922 година Кафка работи в застрахователна фирма, но непрекъснато, главно нощем, пише. Така е създадена първата му значима литературна творба, разказът „Присъдата“ (1913), последвана от новелата „Преображението“ (1915). Писателят е близък до кръга на пражките експресионисти и разказите му излизат в различни литературни списания.

Въведено от
billybiliana
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 2