Явора Стоилова
Обречени

Автор
Явора Стоилова
Заглавие
Обречени
Тип
мемоари/споменибъл
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Българска документална проза
Жанр
Мемоари, Биография
Година на издаване
2014 (не е указана)
Други полета
Страниците на книгата не са номерирани. Книжарниците указват 160( като последните две са празни.
Носител
хартия
Излязла от печат
4.11.2014
Брой страници
160
Подвързия
мека
Цена
без сведение за цена
С илюстрации
да
ISBN
978-954-8852-37-1
УДК
886.7-94
Анотация

„В тази книга Явора Стоилова — потомка на П. К. Яворов разказва своята фамилна история, в която поетът е основен персонаж. Това превръща нейния разказ в преразказ на сюжет от националната ни митология, което е достатъчно основание да бъде четен критично и под лупа от литературно образованата публика. Но веднага трябва да кажа, че текста на авторката няма провокационни цели и намерения.
Явора Стоилова, дъщеря на д-р Ганка Найденова — най-ревностната изследователка на П. К. Яворов — е далеч от желанието да бъде възприета като продължителка на нейното дело и точно това е положителното впечатление от нейния прочит на познатия сюжет.
Тя навлиза в сюжета по свои съкровени пътища, изстрадано и мъдро, без мисълта за битка, за защита на Яворов от неговите врагове, но и без да робува на патетизиращите го стереотипи.
За Явора Стоилова съдбата на поет, провиденчески сътворена в поезията му, е ключ към разгадаването на собствената ѝ съдба, отредила ѝ най-тежката раздяла — смъртта на единственото ѝ дете — художника Василия Стоилова. В тази книга Явора Стоилова се връща назад във времето на своето ранно детство, на младостта си, от което бликат спомени — за непрежаления от семейството поет, за трагичната му участ, дава си сметка за особеното му ирационално участие в собствената ѝ съдба, в съдбата на дъщеря ѝ , разгадава свои знаци в поетическите му послания. Това е една съкровена, лична книга за Яворов и не само…“
Надежда Александрова

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2